Fespa 2017 – jöttünk, láttunk, tárgyaltunk

A minden évben megrendezésre kerülő FESPA kiállítás idén május közepén Hamburg kikötővárosában került megrendezésre. Szokás szerint kiállítóként képviseltette magát a TEPEDE által képviselt gyártók többsége, így a rengeteg előre egyeztetett megbeszélés mellett bizony nem sok időnk maradt a szabad nézelődésre a több mint 700 kiállító standjain. Szerencsére gyártóink is meglehetősen sok újdonsággal és érdekességgel kényeztettek bennünket és a többi látogatót. Az alábbiakban ezekből adnánk egy rövid ízelítőt:

Több éve erősödő trend, hogy a transfer és direkt textil nyomtatás egyre inkább központi téma a hagyományos LFP gyártók (Mimaki, Roland stb.) üzleti terveiben és standjain is, így volt ez a Mutoh standján, de az ún. alternatív festék gyártók pl. Inktec és Triangle is egyre inkább fókuszálnak a textilnyomás technológiájára.

Talán egyedül az OKI által kiállított ColorPainter nyomtatók számítanak kivételnek, ahol továbbra is a speciális, nagy pigmentsűrűségű – ezáltal hátulról megvilágított alkalmazásokhoz kiváló – tinta előnyeit igyekeztek bemutatni.

A kiállításon bemutatott újdonságok egyik legjelentősebbike a Canon nevéhez fűződik, ugyanis bemutatták a már beharangozott, de élőben még csak nagyon kevesek által látott UV-gél nyomtatójukat a Colorado-t. Látványos külső, technikai újítások sora, meggyőző sebesség jellemzi. Hamarosan az ára is ismertté válik, ha valakinek ez számít…:-)

Az utómunkagép-gyártók közül a Neolt az XY Matic darabológép új verzióját ill. egy nagyon kedvező árú, kézi táblavágó szerkezetet mutatott be. Utóbbi esetében javasoltuk, hogy adják ingyen, de legalább valamilyen komolyabb géphez ajándékba, reméljük megfogadják. A francia Kala applikálóasztalait ill. – textil vonalon maradva – a jól bevált hengeres hőprését (kalander) demózta.

A szoftver gyártók, mint az ONYX és a Caldera célkeresztjében láthatóan azok a felhasználók vannak, akik szeretnék a gyártási munkafolyamataikat egységesíteni, átláthatóbbá és olcsóbbá tenni, így a viszonylag egyszerű és ismert RIP szoftverek helyett komplett munkafolyamat-vezérlő megoldásokat kínálnak.

A távolkeleti gyártók növekvő jelenléte volt megfigyelhető az alapanyag gyártó cégek között is. Néhány éve számukra Európa még csak egy távoli, ismeretlen, ezért marginális piac volt, mára azonban – talán a helyi piacok átrendeződése és kérdőjeles növekedési kilátásai miatt – egyre többen dolgoznak együtt komoly európai partnerrel, mint a TEPEDE csoport és érnek el stabilan növekvő értékesítési eredményeket. Természetesen az európai gyártók majd mindegyike is képviseltette magát, méghozzá – az unalomig ismételt járműdekor versenyen túl – meglepően sok és fontos új termékkel is (mert legyünk őszinték, az újdonságokat legtöbbször nem a kínai gyártók olcsó termékei között találjuk), melyek részben már elérhetők a kínálatunkban (EasyGrip, Ri-Dot, Iron film), részben tesztelés és termékbevezetés stádiumában vannak.

A kiállításról szokás szerint rekedten, sajgó lábszárral, de új piaci információkkal, benyomásokkal, üzleti tervekkel teli tértünk haza, melyek gyümölcsei hamarosan ügyfeleink számára is élvezhetők lesznek új termékek, kedvezőbb kondíciók formájában…

Océ Colorado 1640 – a kiállítás egyik sztárja